Maca är en rotfrukt som sedan Inca tiden, ca 2000 årsedan har odlats främst i det centrala området av de peruanska Anderna. Maca växer som bäst på höjder mellan 3, 800 upp till 4, 400 meter över havsytan, där höjd, låga temperaturer och starka vindar inte tillåter odling av andra växter. Maca är rik på kolhydrater, vitaminer, mineraler, aminosyror och fettsyror, som är viktiga beståndsdelar för kroppens välbefinnande.
Hälsoeffekter:
Maca innehåller flera essentiella aminosyror och är en källa till vitamin C, B1, B2, B3, B6 och även kalcium, fosfor, järn, mangan och koppar. Mangan och koppar bidrar till att skydda kroppen från oxidativ stress och koppar bidrar även till att hålla nervsystem och immunsystem intakt. Riboflavinet i maca bidrar till skapandet av röda blodkroppar och reducerar trötthet.
Användning:
Maca passar perfekt till desserter, smoothies (se recept) och även bakverk.
Näringsvärde per 100 g (värde / % RDI): Energi(346,60 Kcal = 1451,10 Kj) Kolhydrater (74,30 g) Protein (10,10 g) Fibrer (8,50 g) Askor (5 g) Fett (1 g) Kalium (1900 mg / 95) Fosfor (380 mg / 54) Kalcium (335,30 mg / 42) Magnesium (69,20 mg / 18) Järn (4,90 mg / 35) Zink (4 mg / 36) Mangan (1 mg / 55) Riboflavin – B2 (0,35 mg / 25) Tiamin – B1 (0,20 mg / 18).